27/11/2020 Yazarı admin Kapalı

Çiçekli Bitkiler Nasıl Bakılmalı

Kendi deneyimlerime göre, çiçekli bitkilerin düzgün büyümesi için özenli bakıma ihtiyacı var. Bu bitkilerden bazıları hava koşullarındaki değişikliklere oldukça duyarlıdır ve sert koşullarda kısa sürede kuruyup ölebilir.

Çiçek yetiştiriyorsanız ve onlardan iyi bir sonuç almayı umuyorsanız, bahçenizi sulamaktan ve yabani otlardan temizlemekten daha fazlasını yapmanız gerekir. Kuruyan çiçekleri ve dalları temizleme, budama ve zararlılara ve hastalıklara karşı kontrol etme gibi başka şeyler yapmayı düşünmelisiniz.

Bu yazıda, bahçenizdeki, vazolarınızdaki veya saksılarınızdaki çiçek bitkilerine nasıl düzgün bir şekilde bakılacağını irdeleyeceğim. Bitkilerinize uygulamanız gereken önemli bakım uygulamalarını görmek için okumaya devam edin.

Bahçenizdeki veya Vazolarınızdaki Çiçekli Bitkilere Kısaca Nasıl Bakmalısınız?
Çiçeklerinizi düzenli olarak sulayın
Uygun gübreler uygulayın
Çiçek bahçenizdeki yabani otları temizleyin
Çiçekleri malçlayın
Onlara yeterince güneş ışığı sağlayın
Zararlıları önleyin ve kontrol edin
Hastalıkları önleyin ve kontrol edin
Çiçek bitkilerinizi hayvanlardan koruyun
Bitkilerinizi kuru dallardan arındırın ve budayın
Kuruyan çiçekleri kesin, ayıklayın
Kendisi dik duramayan çiçeklere bir destek sağlayın
Çiçek bahçenizde temiz aletler kullanın
Toprağı gerektiğinde değiştirin

  1. Çiçeklerinizi Düzenli Olarak Sulayın
    Yaz sezonunda çiçeklerinizi günde en az bir kez sulamanız gerekir. Bitkiler bu mevsimde çok fazla su kaybederler ve iyi sulanmazlarsa solabilir veya bodur büyüme yaşayabilirler. Diğer mevsimler oldukça serin ve ıslaktır ve çiçeklerinizi haftada iki kez sulayabilirsiniz.

Bahçenizde kullanacağınız su miktarını belirlemeye gelince, çiçeklerin türlerini ve su gereksinimlerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Dikkate alabileceğiniz diğer faktörler, bahçenizdeki toprak türü ve bölgenizdeki yağış miktarıdır.

Not: Fazla sulama ve kötü sulama yöntemleri bitkilerde mantar hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle doğru miktarda uygulanması ve suyun yapraklara değil doğrudan toprağa uygulanması gibi güvenli sulama yöntemlerinin kullanılması önerilir.

  1. Uygun Gübreleri Uygulayın
    Bahçe toprakları, bitkileri yetersiz besin maddelerine maruz bırakarak zamanla verimini kaybeder. Bahçenizde düşük toprak verimliliği belirtileri fark ettiğinizde, çiçeklerinize hemen uygun gübreleri uygulamanız gerekir.

Çiçekler için en iyi gübreler suda çözünebilen veya sıvı olanlardır. Bazı gübreler yanlış kullanıldığında bitkileri kavurabilir. Örneğin, yüksek miktarlar kullanıldığında veya yanlış zamanda uygulandığında. Bu sorunu önlemek için, üreticinin gübre talimatlarını izlemeniz gerekir.

Suda çözünür / sıvı gübre ararken, orada çok sayıda sahte gübre olduğu için en iyisini seçmeniz gerekir. Ancak bu makaleyi bulduğunuz için kendinizi şanslı sayın çünkü bitkilerinizin ihtiyaç duyduğu gübre Dr. Earth Bud ve Bloom Booster’dan başka bir şey değildir! Bu çiçeklenme güçlendiriciyi bulmadan önce bir dizi çiçek gübresini başarılı olmadan denedim.

Öyleyse neden bu bitkiler için en iyi gübre? Pekala, uygulamadan birkaç ay sonra salınmaya devam eden sayısız besin maddesi ile doludur. 7 faydalı toprak mikrop suşu ve 8 ekto ve endo mikoriza suşu içerir. İkincisi, diğer faydaların yanı sıra kuraklık direncini artırır.

Ayrıca% 100 organik ve doğaldır, GDO içermez, insanlar ve evcil hayvanlar için güvenlidir ve bir püskürtücü kutusu içinde gelir, böylece püskürtmeye hazırdır ve bir püskürtücü aramanıza gerek kalmaz. Toz halini de alabilir, önerildiği gibi suyla karıştırıp bu püskürtücü ile uygulayabilirsiniz. Birkaç boyutta mevcuttur, böylece her zaman çiçeklerinizin sayısına uygun bir boyut bulabilirsiniz.

  1. Çiçek Bahçenizdeki Yabancı Otları Çıkarın
    Yabani otlar, faydalı bitkilerle kaynaklar için rekabet eder ve zararlıları ve hastalıkları barındırabilir. Çiçeklerinizden en iyi verimi alabilmek için bahçenizde yetişen yabani otları temizlemeniz gerekir.

Daha küçük bir bahçede çiçek yetiştiriyorsanız veya saksı ve vazo kullanıyorsanız, yabani otları köklerinden sökerek kontrol edebilirsiniz. Daha büyük bir bahçe için, çapa ve toplama gibi bahçe aletlerini kullanmanız gerekir ve her hafta sonra yabani otları ayıklayabilirsiniz.

  1. Çiçeklerinizi Malçlayın
    Malçlama, esas olarak toprağın nemi tutmasına yardımcı olmak için yapılır ve su kıtlığı olan yerlerde tavsiye edilir. Bu bahçe uygulamasının yabani otları kontrol etmek ve toprak sıcaklığını düzenlemek gibi başka faydaları da vardır. Ve bilmiyorsanız, toprağı doğal veya sentetik malzemelerle kaplamayı içerir.

Bahçenizde malç kullanmaya karar verirseniz, bitkilerinizin güzelliğini bozmayanları tercih etmeniz gerekir. Önerilen bazı malçlar arasında çimen, yapraklar, talaş ve polietilen kağıtlar bulunur.

  1. Bitkilerinize Yeterli Güneş Işığı Sağlayın
    Güneş ışığı bitkilerdeki enerji kaynağıdır ve bu nedenle çiçeklerinizin yeterince almasını sağlamanız gerekir. Bazı çiçekler her gün saatlerce güneş ışığına ihtiyaç duyarken, diğerleri, örneğin iç mekanlar, sadece birkaç saate ihtiyaç duyar. Bu nedenle bitkilerinizin yeterli ışık alabilmeleri için ışık gereksinimlerini bilmeniz gerekir.

Bitkilerinizin yeterince güneş ışığı almasını sağlamanın bir yolu, bahçenizi yüksek binalardan veya büyük ağaçlardan uzağa kurmaktır. Bu temelde güneş ışığı tıkanmasını önlemek içindir. Bitkileriniz uzun saatler güneş ışığına dayanamazsa, günün bazı saatlerinde güneş ışığını engellemek için bahçenizin etrafına bir bariyer veya vazolar yerleştirebilirsiniz.

  1. Zararlıları Önleyin ve Kontrol Edin
    Haşereler çiçek bitkilerini kolayca öldürebilir, bu nedenle bahçenize saldırmalarını önlemek önemlidir. Bahçenizi yabani otlardan ve çöplerden uzak tutarak bazı haşereleri önleyebilirsiniz. Bariyerler ve tuzaklar kurarak diğer zararlıları önleyebilirsiniz. Bilmeniz gereken bazı zararlılar arasında böcekler, akarlar, yaprak bitleri, beyaz sinekler ve sivrisinekler bulunur.

Bitkilerinize kazara haşereler saldırırsa, zararlı organizmaları öldürmek için uygun böcek ilacı kullanmanız gerekir. Zararlıların yayılmasını kontrol etmek için çok etkilenen bitkileri de ortadan kaldırabilirsiniz.

İyi bir pestisit ararken çok dikkatli olmalısınız çünkü piyasadaki pestisitlerin çoğu sahte. Genelde bahçemdeki çok sayıda zararlı böceği ortadan kaldırabilen Bayer Gelişmiş Çift Etkili Haşere Öldürücü kullanıyorum. Bu böcek ilacını keşfedene kadar çiçek bahçemde zararlılar büyük bir sorundu. Bahçenizde haşere tehdidi varsa onu almanızı tavsiye ederim!

Bitkiler ağır şekilde etkilendiğinde bile, bu böcek ilacı zararlı organizmaları etkin bir şekilde öldürür, çiçeklerinizi canlandırır ve bahçenizi zararlılardan uzak tutar. Yağmur geçirmezdir ve iç mekan bitkilerini korumak için kullanılabilir. Yaprak bitlerini, yaprak madencilerini, Japon böceklerini, beyaz sinekleri, gül tatarcıklarını ve diğerlerini kontrol eder. Bir püskürtücü kutusu içinde gelir ve kullanıma hazırdır.

  1. Hastalıkları Önleyin ve Kontrol Edin
    Zararlı böcekler gibi hastalıklar da çiçeklere oldukça zararlıdır. Çoğu bitki hastalığına mantarlar, bakteriler ve virüsler neden olur. Bilmeniz gereken bazı hastalıklar arasında antraknoz, bakteriyel yaprak lekesi, ovulinia yaprağı yanıklığı ve beyaz pas bulunur.

Bahçenizde, saksılarınızda veya vazolarınızda aşırı su kullanımından kaçınarak mantar hastalıklarını önleyebilirsiniz. Öte yandan temiz ayıklama ve budama aletleri kullanarak bakteriyel ve viral hastalıkları önleyebilirsiniz.

Bitkilerinize bir hastalık bulaşırsa, hastalığa neden olan mikroorganizmaları öldürmek için uygun kimyasallar kullanmanız gerekir. Hastalığın nedenine bağlı olarak en iyi fungisit, bakteri öldürücü veya virüsitleri aramalısınız.

  1. Çiçek Bitkilerinizi Hayvanlardan Koruyun
    Otçullar gibi bazı hayvanlar, yapraklarla beslenerek çiçek bahçelerini yok edebilir. Köpekler ve kediler gibi diğer hayvanlar da bahçe bitkileri üzerinde yıkıcı olabilir.

Bahçenizi hayvanlardan korumanın en iyi yolu bir bariyer kurmaktır. Maksimum koruma sağlayan ve yine de bahçeyi görünür tutan tel çit gibi bir bariyer kullanabilirsiniz.

  1. Bitkilerinizi Tutun ve Budayın
    Bitki bakımı dünyasında kıstırma, yanal büyümeyi teşvik etmek ve iyi şekli desteklemek için gövde uçlarını çıkarma işlemidir. Dallanmayı artırmak ve daha fazla çiçek oluşumunu teşvik etmek için bitkilerinizi kıstırmanız önerilir.

Öte yandan, budama, bitkilerin büyümesini kontrol etmek için aşırı büyümüş dalları kesme işlemidir. Bitkilerinizden bazılarının yavaş büyüyen dalları varsa, tek tip yükseklikler ve kompakt şekiller elde etmek için onları geriye doğru kesebilirsiniz.

  1. Bitkilerinizi İnceltin ve Parçalayın
    İnceltme, kalan bitkilerin büyümesi için yer açmak için fazla bitkilerin uzaklaştırılması işlemidir. Bahçenizde tüm çiçekler için yeterli kaynak yoksa, bu işlemi yapabilirsiniz.

Öte yandan, ayıklama, kalan bitkilere daha fazla yer açmak veya zararlıları ve hastalıkları kontrol altına almak için istenmeyen bitkileri (aşağı, zayıf, istila edilmiş veya hastalıklı) uzaklaştırma işlemidir. Çiçek bahçenizde istenmeyen bazı bitkiler varsa, sağlıklı olanların düzgün bir şekilde büyümesini sağlamak için bunları kaldırmanız gerekir.

  1. Bitkilerinizi Dik Durabilmeleri İçin Destekleyin
    Bitki gövdelerine destek sağlamak için dikme yapılır. Zemine bir kazık veya çubuk sabitlemeyi ve üzerine bir sap bağlamayı içerir. Zayıf gövdeli bitkilerde veya bitkilerin belirli bir yönde büyümesi gereken yerlerde yapılır.

Bahçenizde zayıf saplı çiçekler varsa, bunları dikmek için bambu çubukları veya başka bir hafif ahşap kullanabilirsiniz. Çubukları yere sabitlemeniz ve sapları üzerlerine iplerle, bir bahçe bandıyla veya bir bez şeritleriyle bağlamanız gerekir.

  1. Bitkilerinizi Baştan Çıkarma
    Çıkarma, daha fazla çiçek açmayı teşvik etmek için bir bitkiden eski veya ölü çiçek başlarını çıkarma işlemidir. Kendi tecrübelerime göre bu süreç çiçeklenme dönemini uzatabilir. Ayrıca bitkilerin düzenli görünmesini de sağlayabilir.

Bitkilerinizi öldürmek için parmaklarınızı kullanarak eski veya ölü çiçek başlarını çıkarabilirsiniz. Bitkilerinizin çıkarılması gereken çok sayıda kafası varsa, bunları kısa sürede çıkarmak için bir kesme aleti kullanabilirsiniz.

  1. Çiçek Bahçenizde Temiz Aletler Kullanın
    Bahçe aletleri hastalıkları yayabilir, bu nedenle ayıklama ve budama aletlerinizin her zaman hastalığa neden olan mikroorganizmalar içermediğinden emin olmanız gerekir. Kullanımdan önce ve sonra temizlemeniz ve dezenfekte etmeniz önerilir.

Aletlerinizi dezenfekte etmeye gelince, önce klorlu ağartıcı, trisodyum fosfatlar veya izopropil alkol gibi iyi bir dezenfektan aramanız gerekir. Dezenfektan ile aletleri sadece kimyasalla yıkayabilirsiniz. Aletleri kimyasala en az beş dakika daldırabilirsiniz. Aletlerinizi daldırma yoluyla dezenfekte etmeye karar verirseniz, büyük bir kap ve daha fazla dezenfektan kullanmanız gerekebilir.

  1. Toprağı Değiştirin
    Topraklar zamanla fiziksel özelliklerini kaybederek bitki büyümesini sürdürme kapasitelerini düşürür. Bahçeniz veya saksı toprağınız, fiziksel özelliklerinin bozulması nedeniyle çiçeklerinize yetmiyorsa, değiştirmeniz gerekir.

Yerel bahçe merkezinizden yeni toprak elde edebilirsiniz. Ayrıca evinizde veya işyerinizde başka bir yerden toprağı da kullanabilirsiniz, ancak herhangi bir zararlıyı ve hastalığı öldürmek için toprağı fumigasyona tabi tutmanız gerekir.

Sonuç
Gördüğünüz gibi bahçenizdeki çiçek bitkilerinize bakmak iyi bir iştir ama bakım uygulamalarını yapmak oldukça kolaydır. Bu çiçekleri yetiştiriyorsanız, güzel bir bahçe sürdürmek ve mülkünüzün estetik değerini artırmak için bu kılavuzdan yararlanabilirsiniz.

Kaynaklar

  • Henry D. “How to Grow Flowers the Organic Way.”. gardenorganic.org.uk. Flower Gardening.Garden Organic. Henry Doubleday Research Association. (2010).
  • Scott E. “Getting Started in the Production of Field-Grown, Specialty Cut Flowers.”. (PDF). hort.vt.edu. Virginia Tech. (2006).
  • Huyser-Honig J. “Quick Cut Flowers.”. garden.org. National Gardening Association. (2008).
  • Jeannette K., Brown D. “Indoor Plants: Care and Management.”. articles.extension.org. eXtension.(2008).
  • Sandborn D. “Plan Now For a Beautiful Flower Cutting Garden.”. msue.anr.msu.edu. Flower Gardening. Michigan State University. (2017).